Tips & tricks za bazene

Najčešća pitanja i rješenja vezano uz bazen i bazensku vodu

Bazen i voda u njemu podložni su utjecajima vremena i čovjeka prilikom korištenja. Svaki bazen, ovisno o načinu njegova korištenja ima svoju dinamiku upotrebe kemikalija radi pripreme i održavanja vode u njemu. Ovisno o opterećenju (broju kupača) vremenskim uvjetima (sunce, kiša, vjetar, i dr) samom položaju bazena (na travi, betonu, i sl.) za bazen će trebati više ili manje kemikalija da bi se voda u njemu održala u povoljnom stanju kako zdravstvenom tako i vizualnom za kupanje.
Nekoliko najčešćih pitanja i problema vezano uz bazen i njegovu vodu, te kako ih riješiti:

1. Voda u bazenu zeleni

Premalo kora. U vodi se počinje razvijati „život“. Potrebno je povećati količinu aktivnog klora u vodi kako bi se zaustavio razvoj organizama u vodi. Dodavanjem IVAPOOL KLOR GRANULATA povećava se razina aktivnog klora u vodi, čime se uništavaju i zaustavlja daljnji rast mikroorganizama u vodi.

Savjet: IVAPOOL KLOR GRANULAT najbolje dodati kasno popodne kad sunce počinje zalaziti. Sunčeve zrake smanjuju željeni učinak klora u vodi tako da ga deaktiviraju.

Kod primjene IVAPOOL KLOR GRANULATA može doći do povećanja pH vrijednosti bazenske vode, tako da se preporuča izvršiti korekcija pomoću IVAPOOL pH MINUS GRANULATA.

2. Voda u bazenu nije prozirna

Najčešći razlog ovoga je povećana količina organske tvari u bazenu. Tu mrtve stanice kože koje se skidaju sa kupaća prilikom kupanja u bazenu. Dodavanjem IVAPOOL FLOKULANT-a problem se jednostavno rješava. IVAPOOL FLOKULANT na sebe veže uzrok zamućenja.

Savjet: Prilikom dodavanja IVAPOOL FLOKULANTA dolazi do trenutne pojave mutnoće bazenske vode. Potrebno je ostaviti filtar u radu barem 6-8 sati kako bi se sva nečistoća sakupila u njemu. Pridržavati se uputa za upotrebu na ambalaži proizvoda.

3. Na stjenkama bazena pojavljuju se zelene naslage

U vodi nema inhibitora rasta algi. Potrebno je dodati IVAPOOL ALGICID. Jednostavnim dodavanjem u vodu IVAPOOL ALGICIDA uništavaju se već stvorene alge na stjenkama bazena te se sprječava njihov daljnji rast i razvoj.

Savjet: DA bi se spriječila neugodna vizualna pojava zelenih algi na rubu bazena najbolje je cikličko dodavanje IVAPOOL ALGICIDA u vodu. Pridržavati se uputa za upotrebu na ambalaži proizvoda.

4. Na stjenkama bazena dolazi do povećanog taloženja kamenca

Uslijed isparavanja vode dolazi do taloženja kamenca na stjenkama bazena. Ova pojava je uobičajena gdje su „tvrde“ vode. IVAPOOL pH MINUS GRANULAT „omekšava“ vodu, smanjuje mogućnost taloženja kamenca, te snižavanjem pH vrijednosti u optimalno područje (7,0 – 7,2) dodatno povećava učinkovitost IVAPOOL KLOR GRANULATA.

Savjet: IVAPOOL pH MINUS GRANULAT ne dodavati u vodu zajedno sa IVAPOOL KLOR GRANULATOM kako ne bi došlo do neželjene reakcije trenutnog oslobađanja klora i njegove neučinkovitosti. Razmak između pojedinih aplikacija trebao bi biti najmanje 5-6 sati.

SAVJETI ZA PRAVILNU UPOTREBU BAZENA

  1. Prije ulaska u bazen tuširati se vodom kako bi se smanjio unos nečistoća u bazensku vodu
  2. Redovito kontrolirati bazensku vodu na količinu klora u vodi i njezinu pH vrijednost (2 x tjedno minimalno)
  3. Pumpa i (ili) filtar neka bude u radu barem 8 sat tokom dana. Voda koja cirkulira manje je podložna razvoju „života“ nego koja stoji. Pored toga filtracijom i cirkulacijom ravnomjerno se raspoređuju dodane kemikalije u vodi, te kontinuirano se uklanja nečistoća iz vode.
  4. Redovito održavanje filtra, čišćenje povećava njegovu učinkovitost, produljuje vijek trajanja, te smanjuje upotrebu kemikalija
  5. Svakih 10-15 dana potrebno je izmijeniti 10% vode u bazen. Ovim postupkom zamjene vode uklanjaju se neželjeni spojevi koje nije moguće ukloniti filtracijom.

Što ako se:

1. Predozira s IVAPOOL KLOR GRANULATOM? Klor će sam ispariti pod utjecajem sunca. Ako je potrebna hitna intervencija uklanjanje klora moguće je pomoću IVAPOOL DEKLORAN-a Ne preporuča se kupanje do sanacije , jer može doći do neželjene reakcije peckanja kože i svrbeži. Najčešće prvi znak da se je predoziralo s klorom je karakterističan miris vode po kloru.

2. Predozira s pH MINUS GRANULATOM? Zamijeniti barem 10% ukupne vode svježom. Ne preporuča se kupanje do sanacije , jer može doći do neželjene reakcije peckanja kože i svrbeži. Jedini pouzdan pokazatelje je mjerenje pH vrijednosti IVAPOOL TESTEROM. Moguća je sanacija vode pomoću IVAPOOL pH PLUS GRANULATA.