Ivapool

Ivapool

Voda je životna potreba. Čini dvije trećine našeg tijela i planeta Zemlje. Voda nam nije samo nužno potrebna za život, već nam može pružiti radost življenja u bazenima za kupanje.

Bazeni predstavljaju dragocjenu oazu, koja u prebrzom tempu života pruža trenutke opuštanja i razonode. Njegova blagodat na ljudsko zdravlje očituje se kao idealno mjesto za stjecanje fizičke kondicije. Svim bazenima neovisno od kakvog su materijala građeni, i koje su namjene zajednička im je voda. Besprijekorno čista, bistra i zdravstveno ispravna voda preduvjet je vrhunskog užitka u vašem bazenu.

Da bi bazen, prethodno očišćen i pripremljen, napunjen vodom iz javne vodovodne mreže bio vaše mjesto opuštanja i razonode potrebno ga je održavati. Pored utjecaja okoline, kupaći su najveći izvor zagađenja bazenske vode. Kupaći ulaskom u bazen unose u vodu nečistoće, gljivice, bakterije kojima je bazenska voda idealna okolina za rast i razmnožavanje, pogotovo ako je voda zagrijana iznad 25ºC. Samo jedna bakterija u takvim uvjetima za pola dana razmnoži se i do milijardu jedinki. Da bi voda u bazenu i dalje bila adekvatna za kupanje potrebno ju je kontinuirano pratiti i kemijski tretirati – dezinficirati.

IVAPOOL program proizvoda za kemijski tretman bazenske vode omogućuje održavanje vode u optimalnim uvjetima za kupanje uz zadovoljavanje propisanih vrijednosti traženih parametara.

Ivapool katalog proizvoda (PDF, 2,1 MB)

PRIPREMA

Prema uputama proizvođača bazen je pripremljen za čuvanje preko zime. Prije sezone kupanja i punjenja bazena vodom potrebno ga je temeljito očistiti. Za tu namjenu razvijena je linija sredstava za čišćenje IVAPOOL CLEANER Razvijene su dvije glavne grupe sredstava za pranje i čišćenje bazena i bazenske opreme. Sredstva za čišćenje kiselog karaktera za uklanjanje kamenca, mineralnih naslaga, prljavštine, te sredstva alkalnog karaktera za uklanjanje organskih nečistoća i drugih nečistoća s alkalnootpornih površina. Nakon upotrebe pojedinog sredstva potrebno je obaviti ispiranje prane površine vodom kako bi se uklonila mogućnost pojave neželjenih međusobnih reakcija. U priloženoj tablici pregledno su prikaza pojedina sredstva za pranje i čišćenje bazena i bazenske opreme.

 

sredstva za pranje i čišćenje bazena i bazenske opreme

 

pH VRIJEDNOST

Jedan od bitnih pokazatelja kvalitete bazenske vode je pH vrijednost. Optimalna pH vrijednost bazenske vode je 7,2 – 7,6. Visoka pH vrijednost (iznad 8) daje vodi lužnat (alkalni) karakter. Posljedica toga je povećano taloženje vodenog kamenca, zamućenje vode, brže punjenje filtra nečistoćama. Pored toga smanjuje se efikasnost dezinficijskog sredstva, što bitno smanjuje kvalitetu vode. Niska pH vrijednost daje vodi kiseli karakter, što za sobom povlači mnoge negativne posljedice. Optimalna pH vrijednost bazenske vode smatra se 7,4 iz razloga što je ta vrijednost najbliža pH vrijednosti kože.

IVAPOOL program proizvoda za tretman bazenske vode razvijen je u dva proizvoda za smanjenje pH vrijednosti, u tekućem i praškastom obliku IVAPOOL pH minus i IVAPOOL pH minus granulat, te dva proizvoda za povećanje pH vrijednosti u tekućem i praškastom obliku IVAPOOL pH plus, i IVAPOOL pH plus granulat.

Tablica prikazuje okvirne količine doziranja pojedinih sredstva za korekciju pH vrijednosti

DEZINFEKCIJA

Dezinfekcijom se uništavaju mikroorganizmi koji se nalaze u bazenskoj vodi i osigurava se mikrobiološka ispravnost vode za kupanje. Da bi voda u bazenu bila ispravna za kupanje mora zadovoljiti određene parametre koje propisuje PRAVILNIK O SANITARNO-TEHNIČKIM I HIGIJENSKIM UVJETIMA BAZENSKIH KUPALIŠTA TE O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI BAZENSKIH VODA. Jedan od parametara odnosi se na količinu slobodnog u vodi. Količine slobodnog klora koje moraju bit konstantno prisutne u bazenskoj vodi su prikazani u tablici.

Količine slobodnog klora koje moraju bit konstantno prisutne u bazenskoj vodi

Kao dezinfekcijsko sredstvo najčešće se koriste klorni preparati jer pored dezinfekcijskog djelovanja imaju i oksidativno na suspendiranu organsku tvar čime poboljšava opću sliku bazenske vode. Klorni preparati imaju svojstvo rezistencije, što znači da nakon svojeg prvotnog dezinfekcijskog djelovanja, određena količina slobodnog klora ostaje u vodi do potpune potrošnje ili razgradnje.

IVAPOOL program proizvoda za dezinfekciju vode sadržan je u dva oblika:

  1. u čvrstoj formi: IVAPOOL klor granulat, IVAPOOL klor tablete i IVAPOOL multitab tablete
  2. u tekućoj formi: IVAPOOL natrijev hipoklorit.

Svako sredstvo ima svoje prednosti ovisno o upotrebi i samoj namjeni bazena.

IVAPOOL klor granulat je praškasto sredstvo sa 60% aktivnog klora. Pogodan je za redovito kloriranje vode i takozvano “šok kloriranje“ kod prvog punjenja bazena vodom. Sadrži stabilizator klora što mu produžava vijek trajanja u vodi. pH vrijednost mu je oko 6,5 te ne utječe na povećanje ukupne pH vrijednosti bazenske vode. U potpunosti je topiv u vodi. Moguća su dva načina aplikacije, direktno doziranje u bazensku vodu ili skimer na nekoliko mjesta ili prethodno otapanje u vodi, te dodavanje u bazen pripremljene otopine. Preporuča se priprema do 20%-tne otopine kako bi se osigurala potpuna otopljenost granulata. Takva otopina pogodna je i za primjenu u sustavima za automatsko doziranje.

 

IVAPOOL klor tablete je dezinficijens u obliku tableta 200g sa 90% aktivnog klora. Pogodan za redovno kloriranje. Sporo i ravnomjerno se otapaju u vodi te su pogodne za redovno kloriranje malih bazena i dokloriravanje. Sadrže stabilizator klora što im produžava vijek trajanja u vodi. Ne utječu na pH vrijednost vode. Ne smiju se stavljati direktno u bazen jer mogu oštetiti dno bazena i uzrokovati gubitak boje, već se dodaju u skimer ili specijalne plutajuće dozatore.
Količina tableta ovisno o temperaturi vode prikazana je u tablici.

IVAPOOL multitab tablete je dezinficijens u obliku tableta 200g sa 90% aktivnog klora. Pored klora tablete sadrže i sredstvo za suzbijanje rasta algi, te sredstvo za bistrenje vode. IVAPOOL multitab tablete pogodne su za redovno kloriranje. Sporo i ravnomjerno se otapaju u vodi, te su pogodne za kloriranje malih bazena i dokloriravanje. Sadrže stabilizator klora što im produžava vijek trajanja u vodi. Ne utječu na pH vrijednost vode. Ne smiju se stavljati direktno u bazen jer mogu oštetiti dno bazena i uzrokovati gubitak boje, već se dodaju u skimer ili specijalne plutajuće dozatore.
Količina tableta ovisno o temperaturi vode prikazana je u tablici.

IVAPOOL natrijev hipoklorit je tekuće dezinfekcijsko sredstvo sa 15% aktivnog klora. Zbog tekućeg oblika pogodan je za ručno i automatsko doziranje. pH vrijednost natrijeva hipokorita je visoka (pH13) tako da njegova primjena utječe na pH vrijednost bazenske vode. Iz tog razloga potrebna je upotreba sredstava za korekciju (smanjenje) pH vrijednosti (IVAPOOL pH minus). Pogodan je za dezinfekciju velikih bazena. Natrijev hipoklorit ne sadrži stabilizator klora, tako da je podložan razgradnji uslijed visoke temperature i utjecaja sunca. Preporuča se upotreba IVAPOOL stabilizatora kako bi se što ekonomičnije upravljalo bazenom u smislu potrošnje kemikalija za dezinfekciju i korekciju bazenske vode.

Dnevna količina natrijevog hipoklorita iznosi oko 0,1-0,2 lit na 10 m³ bazenske vode.

STABILIZACIJA

IVAPOOL stabilizator praškasto je sredstvo za stabiliziranje klora u bazenskoj vodi od štetnog utjecaja UV zraka, povišene temperature vode iznad 25ºC. Smanjuje potrebu za dodavanjem klornih preparata u vodu, koristi se za stabilizaciju količine slobodnog klora u vodi prilikom šok kloriranja.

Dodaje se kod početnog punjenja bazena 30 – 50 g/m³. U toku sezone dodaje se 10 – 20 g/m³ svježe dodane vode.

ALGE

Alge su najjednostavniji biljni organizmi za čiji rast i razvoj potrebni su voda, sunčeva svjetlost, toplina, i naravno hranjive tvari. Svi ti preduvjeti se nalaze u bazenu. Smanjena cirkulacija dodatno utječe na pojavu algi. Početak pojave algi očituje se u nastanku sluzave i skliske prevlake na stjenkama bazena. Kasnije se počinju pojavljivati i vizualne promjene na bazenu u obliku zamućenja vode, neugodnog mirisa, zelenih (crnih) mrlja na stjenkama.
IVAPOOL algicid je koncentrirano sredstvo za uništavanje svih tipova algi. Ne pjeni se te je pogodan za upotrebu u bazenima s dodatnom cirkulacijom vode poput hidromasažnih kada, fontana i sl. Potpuno je topiv u vodi, pH neutralan.

Preventivno doziranje je 0,05 lit/ 10 m³ tjedno, a u slučaju pojave algi dodaje se 0,2 – 0,3 lit/ 10 m³ jednokratno.

BISTRENJE

Tijekom vremena u vodi se nakuplja veća količina organske tvari, mikro čestica, fosfata, nitrata, amonijaka, željeza, mangana i drugih tvari. Voda počinje izgledati mutna, neprozirna i neugodna za kupanje. Slabiji i kraći rad filtra pogoduje pojavi zamućenja vode. Kako se radi o mikro česticama koje su premale da bi se sakupile filtrom potrebno ih je zgrušati. Formiranje gruša – flokula postiže se pomoću IVAPOOL flokulanta. Anorgansko tekuće sredstvo IVAPOOL flokulant primjenjuje se u bazenima s grijanom i negrijanom vodom, u potpunosti je topiv u vodi, kisele pH rekacije u koncentriranom obliku. Sama aplikacija je na način da se sredstvo otopi u vodi, te se takva otopina dodaje u bazen na više mjesta , u skimer ili u preljevni kanal. Nakon aplikacije poželjno je cirkulacionu crpku ostaviti u radu najmanje 6-10 sati kako bi se flokule sakupile na filtru.

Dozira se kod pojave mutnoće u količini 0,05 – 0,10 lit/ 10 m³

PREZIMLJAVANJE

Da bi bazen uspješno prezimio i bio ponovo spreman za pružanje radosti i zadovoljstva slijedeće godine potrebno ga je pripremiti za zimski period mirovanja. Za vanjske negrijane bazene proizvođači preporučuju da se ostave djelomično napunjeni vodom. Voda koja će ostati u bazenu podložna je kvarenju jer s vremenom nestaju kemikalije koje su ju održavale čistom i bistrom. Pored toga u bazenu se povećava količina otopljene organske tvari i mikro čestica. Time se stvaraju uvjeti za rast i razmnožavanje raznih mikroorganizama. Vanjski utjecaji poput kiše, vjetra, sunca dodatno potiču zaprljanije bazena. Priprema bazena za prezimljavanje je na slijedeći način:

  • Dodati u vodu IVAPOOL Wintertreat sredstvo za prezimljavanje bazena
  • uključiti cirkulacijsku crpku i ostaviti je u radu 6 sat kako bi se sredstvo ravnomjerno rasporedilo po cijelom volumenu bazena
  • nivo vode u bazenu smanjiti na cca 15 cm ispod gornjih ulaznih mlaznica
  • zatvoriti sve ventile u strojarnici, te otvoriti zimske ventile na crpki i filtru
  • isprazniti filtar od zaostale vode
  • kod opasnosti od pojave leda uslijed niskih temperatura potrebno je u bazen postaviti stiroporne ploče (100x50x5 cm) na svakih 8m2 površine ili kanistre zapremine cca 10 lit. Ploče i/ ili kanistre opteretimo tako da su djelomično potopljeni. Led će svoju ekspanziju raditi prema stiroporu i kanistrima tako da se spriječi stvaranje pritiska na stjenke bazena.

Dodavanjem IVAPOOL Wintertreat sprječava se nastanak algi, smanjuje se izlučivanje kamenca na stjenke bazena, te olakšava proljetna priprema i čišćenje bazena za sezonu.

Doziranje IVAPOOL Wintertreat je oko 0,5 lit/ 15 m³ vode tvrdoće do 20 °dH i 1,0 lit/ 15 m³ vode tvrdoće preko °dH. Sredstvo je najbolje prethodno otopiti u omjeru 1:10 te takvo aplicirati u optok vode u bazenu.

IVAPOOL POOLTESTER

Kvaliteta vode je od presudnog značaja za potpuni doživljaj kupanja u bazenu. Stalna kontrola parametara poput slobodnog klora i pH vrijednosti bitno pomažu kod određivanja potrebnih količina kemikalija za tretman vode. IVAPOOL POOLTESTER je dvoparametarski tester za određivanje slobodnog klora u vodi i pH vrijednosti vode. Njegova jednostavna primjena pogodna je za svaki bazen. Radi na principu promjene boje ovisno o koncentraciji ili vrijednosti traženih parametara.

IVAPOOL SET

Sve kemikalije za tretman bazenske vode na jednom mjestu. Namijenjen je za manje, kućne bazene, hidromasažne kade i fontane. Sastoji se od kemikalije za kloriranje ovde IVAPOOL KLOR GRANULAT-a, kemikalije za korekciju pH vrijednosti IVAPOOL pH minus granulat, kemikalije za bistrenje vode IVAPOOL FLOKULANT i algicidnog sredstva IVAPOOL ALGICID. Pored toga IVAPOOL SET sadrži i POOLTESTER, praktičnu napravu za mjerenje slobodnog klora u vodi, te njezine pH vrijednosti. Kako bi se olakšala upotreba kemikalija, u SET-u se nalaze i praktične upute za upotrebu sa savjetima kako postupiti kod raznih problema vezano uz vodu u bazenu.